I centreret ridning sætter vi fokus på rytterens påvirkning af hesten.

Igennem arbejdet opnår vi en forståelse for vores bevægelsesmønster. Denne bevidsthed er nødvendig for at kunne ændre på måden hvorpå vi bruger vores krop.
Når vi sætter os op på vores hest tager vi vores daglige bevægelsesmønster med, det indebærer den ubalance, skævhed og de smerter vi har i det daglige. Under ridningen vil dette uhensigtsmæssige bevægelsesmønster forstyrre vores signalgivning. Ofte vil vi give modstridende signaler ganske ubevidst idet vores krop siger noget andet end det der var vores hensigt. Dette forstyrrer kommunikationen med vores hest og ofte må hesten sideløbende kompensere for vores skævheder og manglende balance.

Centreret ridning hjælper os med forståelsen for vores signaler og hvilken betydning de har for hesten. Vi opnår en øget kropsbevidsthed igennem indsigt og forståelse.
Denne kropsbevidsthed vil gøre det langt lettere for vores hest at udføre de øvelser vi ønsker, både fordi vi nu kan give mere tydelige og korrekte signaler og fordi hesten ikke skal kompensere for vores manglende bæring.

Vi snakker meget om selvbæring hos vores heste, men hvis vi som ryttere ikke kan sidde i balance og selvbæring hvordan skal vores heste så kunne opnå det?


Centreret ridning kan hjælpe dig med at opnå denne kropsbevidsthed og derigennem vil du finde en bedre balance, bedre koordination og større forståelse for de signaler du giver hesten, hvad enten de er bevidste eller ubevidste.
Tilsammen vil det give en langt finere og bedre kommunikation med hesten, hvilket vil gøre ridningen både lettere, sjovere og langt mere ukompliceret.

I centreret ridning arbejder vi både med og uden hest. I øvelserne uden hest vil vi arbejde med hvordan vores krop fungerer og hvordan den arbejder som en helhed.
Vi vil bevidstgøre vores måde at bevæge os på og derved kunne erstatte vores gamle uhensigtsmæssige bevægelsesmønstre med nye.
Øvelserne er hentet fra Alexander teknik samt grene indenfor kampsporten.

Da jeg første gang deltog på et kursus i centreret ridning var min største oplevelse at jeg her fik forklaret hvordan jeg skulle gøre. Via arbejdet med hands on, hvor instruktøren bevæger vores forskellige led, kunne jeg pludselig mærke hvordan det skulle føles. Jeg havde igennem mine mange år med den traditionelle dressur ofte fået at vide jeg skulle gøre mine ben længere, eller tage skuldrene tilbage. Men da jeg ikke vidste hvordan jeg skulle opnå det min ridelærer bad mig om, havde det resulteret i at jeg sad stiv som en støtte med skuldrene trukket mekanisk tilbage mens jeg kæmpede for at gøre mine ben lange.
Jeg anede ikke hvordan jeg skulle opnå det sæde og den opstilling jeg vidste var idealet. Ingen fortalte mig om min vejrtræknings betydning eller om hvordan jeg i mit ihærdige forsøg kun opnåede spænding der ødelagde enhver mulighed for at opnå det jeg ønskede.
Min tolkning og forståelse af min ridelæres forsøg på at fortælle mig hvad jeg skulle gøre gav et noget andet resultat end det jeg havde håbet på. Jeg fik ganske vist ros når jeg fik trukket skuldrene tilbage men langsomt begyndte jeg også at få ondt mellem skulderbladende og i lænden når jeg red.
Jeg vidste jo ikke at jeg for at få mine skuldre tilbage blot havde svajet i min ryg frem for rent faktisk at få mine skulderled korrekt roteret så de sad hvor de skulle.
Ridningen var hård og kommunikationen mellem jeg og min hest kunne bestemt være bedre. Den måtte kompensere for min svajede ryg og ulige vægt hvilket ikke gjorde dens opgave lettere.
Første gang jeg stiftede bekendtskab med centreret ridning åbnede en helt ny verden sig.
Jeg brugte hele første kursus på at lære at trække vejret korrekt og på at genvinde en for længst tabt kontakt til mine sædebens bevægelse.
Jeg har mødt mange andre som mig, der har opbygget spændinger og smerter i forsøget på at opnå den korrekte opstilling.
Mennesker der ved hvordan de bør sidde, bare ikke hvordan de kommer dertil.

Centreret ridning henvender sig til alle, uanset niveau og diciplin.
Det er udelukkende en pædagogisk måde at forklare ridningen på og kan derfor bruges med success uanset om man er dressur, spring, distance, skovturs - eller hyggerytter.

Jeg vil lige kort fortælle om de 4 grundsten i Centreret ridning:

1) Milde øjne (hvor og hvordan vi bruger vores blik har stor betydning for vores balance og opstilling)

2) Vejrtrækning (vores vejrtrækning har stor betydning for vores tyngdepunkt og det mindsker spændingerne i vores krop)

3) Centrering (styrker balance, kontrol og energi)

4) Byggeklodser (Sætter vores forskellige kropsdele i balance i forhold til hinanden)

ud over disse 4 er der senere tilføjet 2:

5) koncentration ( én klar tanke)

6) grounding (jordforbindelse)

Jeg bestod i pinsen 2009 grund instruktøruddannelsen indenfor centreret ridning (level 1 instruktør), og i august 2012 blev jeg opgraderet til level 2 instruktør i CR.

Du kan læse meget mere omrking centreret ridning her:

www.centeredridning.org

www.centreretridning.dk



Klik her for at få dit eget GoMINIsite